Ενεργειακή κρίση: Μετά τη Γαλλία με την EDF, η Γερμανία κρατικοποιεί την Uniper

Τον περασμένο Ιούλιο, η γαλλική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κρατικοποιήσει την Electricite De France δαπανώντας περί τα 9,7 δισ. ευρώ προκειμένου, εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, να κρατήσει υπό έλεγχο τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών, προχωρώντας παράλληλα σε μαζικές επενδύσεις για τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Σήμερα Τρίτη 20/9/2022, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας φυσικού αερίου Uniper είπε ότι εξετάζεται πιθανή αύξηση κεφαλαίου που θα οδηγήσει τη γερμανική κυβέρνηση στην απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της εταιρείας, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για διάσωση της εταιρείας.

Τον περασμένο μήνα, η Uniper ανέφερε ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας και η απειλή της Ρωσίας να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου έπληξαν σκληρά την εταιρεία, προειδοποιώντας παράλληλα «ότι ο χειμώνας είναι μπροστά».

Στο θέμα είχε αναφερθεί τον Ιούλιο και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δηλώνοντας ότι η Uniper αντιμετωπίζει «μεγάλο πρόβλημα» λόγω της επιδεινούμενης ενεργειακής κρίσης.

«Η ελληνική κυβέρνηση επί του παρόντος προτιμά να δαπανά δισ. ευρώ κάθε μήνα για να πριμοδοτεί την αισχροκέρδεια των εταιρειών από τα λεφτά των φορολογουμένων παρά να επανακτήσει τον έλεγχο της ΔΕΗ με 400 εκατ. ευρώ», σημειώνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την δέσμευση Τσίπρα από τη ΔΕΘ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατικοποιήσει τη ΔΕΗ αν γίνει κυβέρνηση.  

www.freedomofpress.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*