Προειδοποίηση EMA για τα εμβόλια – Μ. Γκάγκα: «Έρχονται τα χάπια»

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποιεί για το ενδεχόμενο να λειτουργούν αρνητικά οι συχνές ενισχυτικές δόσεις, αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg, ο ΕΜΑ συνιστά προς τα κράτη να αφήνουν μεγαλύτερο περιθώριο ανάμεσα στους ενισχυτικούς εμβολιασμούς κατά του Covid 19 και να στραφούν σε ένα πρόγραμμα εμβολιασμών που θα προσδιορίζεται χρονικά στις αρχές του χειμώνα.

Η προειδοποίηση αυτή γίνεται καθώς πολλές χώρες προγραμματίζουν την δεύτερη ενισχυτική δόση (τέταρτη δηλαδή μαζί με τις δύο αρχικές). Επί του παρόντος μόνο στο Ισραήλ γίνονται εμβολιασμοί με δεύτερη ενισχυτική σε άτομα άνω των 60 ετών.

Επίσης, ο ΕΜΑ ενημέρωσε ότι τα χάπια και τα ενδοφλέβια αντιιικά φάρμακα, όπως το Paxlovid και το Remdesivir, παραμένουν αποτελεσματικά έναντι της Ομικρον.

Στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε χθες ότι οι 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων χορηγήθηκαν σε ασθενείς και ότι πλέον ανοίγει η πλατφόρμα για τη διάθεση των αντιικών χαπιών. Η ίδια επεσήμανε όμως ότι επειδή αυτά έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση αλλά δεν έχουν ακόμη άδεια, ο ασθενής θα υπογράφει ότι συναινεί για τη λήψη τους.   

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*