Οι ρωσικές τράπεζες είχαν εισάγει πάνω από 7 δισ. δολάρια σε μετρητά στα τέλη του 2021

Σε μία κίνηση που από πολλούς εκλαμβάνεται πλέον ως… ορθή πρόβλεψη για το ενδεχόμενο διεθνών κυρώσεων, οι ρωσικές τράπεζες είχαν «φροντίσει» να φέρουν στη χώρα 5 δισ. δολάρια σε μετρητά τον Δεκέμβριο του 2021, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2020 οι εισροές ήταν 2,65 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εκτιμάται ότι το Νοέμβριο του 2021 είχαν εισρεύσει άλλα 2,1 δισ. δολάρια, ενώ υπολογίζεται ότι οι ρωσικές τράπεζες διαθέτουν αυτή τη στιγμή χρεόγραφα και τραπεζογραμμάτια σε αμερικανικό νόμισμα συνολικής αξίας 170 δισ. δολαρίων.

Χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, παρουσίασε ένα πρώτο «πακέτο» κυρώσεων με σκοπό να εμποδιστεί η Μόσχα από το να δανείζεται στις διεθνείς αγορές για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της.

«Μαζί με τους συμμάχους μας, αποκόψαμε τη ρωσική κυβέρνηση, τη ρωσική κεντρική τράπεζα και ρωσικά κρατικά ταμεία από κάθε νέα χρηματοδότηση προερχόμενη από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη» ανέφερε ο Νταλίπ Σινγκ, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Να θυμίσουμε ότι στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι και το «πάγωμα» του αγωγού Nord Stream 2 από την πλευρά της Γερμανίας, από τον οποίο η κρατική εταιρεία ενέργειας της Ρωσίας θα μπορούσε να αποκομίζει έσοδα της τάξης των 15 δισ. δολαρίων ετησίως.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*