Δύο χρόνια Covid 19: 10+1 πράγματα που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

Το προσεχές Σάββατο 26 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται ακριβώς δύο χρόνια από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος Covid 19 στη χώρα μας. Σε αυτή τη διετία «μετράμε» ήδη 2.336.615 κρούσματα και, δυστυχώς, 25.485 θανάτους. Ο αριθμός των διασωληνωμένων (σ.σ. στους 455 χτες), αν και διαρκώς μειούμενος, δείχνει ότι η «μαύρη λίστα» των θανάτων δεν έχει ακόμη κλείσει, ενώ αν και επικρατεί μία σχετική αισιοδοξία ότι η πανδημία οδεύει προς το τέλος της, επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το τι άλλο μπορεί να μας «βρει» από το φθινόπωρο και μετά.

Με αφορμή, όμως, τη συμπλήρωση από τα δύο χρόνια Covid 19 στην Ελλάδα, επισημαίνουμε 10+1 σημεία σχετικά με την πανδημία και πώς αυτή αντιμετωπίστηκε από κράτος και ειδικούς σε όρους πολιτικούς και επικοινωνιακούς, αλλά και τις επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη των πολιτών που πρώτη φορά βίωναν κάτι τέτοιο (εκατό χρόνια μετά από τη λεγόμενη «ισπανική γρίπη»).

Ψέματα και επιστημονικές «κωλοτούμπες», πειθαρχία και κρατική καταστολή, κυβερνητικός έλεγχος των ΜΜΕ καθώς και μπίζνες με απευθείας αναθέσεις, συνθέτουν τη μικρή μας αναδρομή.   

  • «Είναι μία λοίμωξη με χαμηλή μεταδοτικότητα» έλεγε σε δηλώσεις του ο τότε πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, λίγες μέρες πριν την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος στη χώρα: Συγκεκριμένα στις 31/01/2020 είχε πει: «Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, είναι μία λοίμωξη με χαμηλή μεταδοτικότητα, με μέτρια θνητότητα, σαν μία βαριά γρίπη, άρα και να έρθει κάποια στιγμή στη χώρα μας δεν πρέπει να υπάρχει πανικός ή κάποια ανησυχία».

Παρέμεινε τελικά στη θέση του έως τον Οκτώβριο του 2021…

  • «Στις 21.00 σήμερα το βράδυ όλοι στο μπαλκόνι μας» έγραφε στις 15/3/2020 σε μήνυμά της στο twitter η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι καλώντας τους πολίτες να βγουν στα μπαλκόνια και να χειροκροτήσουν τους τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό ως «ευχαριστώ» για τον αγώνα που δίνουν καθημερινά. Δύο χρόνια μετά, το προσωπικό στα νοσοκομεία είναι εξαντλημένο από τις απανωτές βάρδιες σε πρωτοφανείς συνθήκες εργασίας, χωρίς την αντίστοιχη ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ το «ευχαριστώ» μεταλλάχθηκε σε απειλή απόλυσης για χιλιάδες υγειονομικούς που βρίσκονται ήδη σε αναστολή επειδή δεν θέλησαν να κάνουν τα εμβόλια.
  • Λίγο μετά τα μέσα Μαρτίου του 2020 ξεκίνησε και η καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» για την προστασία από τον κορονοιό  που έμελλε να εξελιχθεί σε «εργαλείο» της κυβέρνησης για τον έλεγχο και τη χειραγώγηση των μέσω ενημέρωσης μέσω της περιβόητης «λίστας Πέτσα» με την οποία μοιράστηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ σε κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες, αλλά και σε sites που δεν… υπήρχαν. Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερεις μήνες για να δει το φως της δημοσιότητας η λίστα με τα ποσά αναλυτικά ανά μέσο ενημέρωσης. Ακολούθησαν και άλλες διαφημιστικές εκστρατείες για τον covid 19, τον εμβολιασμό κ.α.

Ο ηθοποιός Σπύρος Παπαδόπουλος, που πρωταγωνιστούσε σε μία από τις πρώτες διαφημίσεις του Μένουμε Σπίτι, είχε ξεκαθαρίσει πάντως από την πρώτη στιγμή ότι δεν πήρε ούτε ένα ευρώ για τη συμμετοχή του…    

  • «Συστήνεται στους πολίτες να μην φορούν μάσκες» ήταν η δήλωση που είχε κάνει σε πανελλαδική μετάδοση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Μία δήλωση που έμελλε να προκαλέσει θυμηδία όταν λίγους μήνες αργότερα η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική για τους πολίτες. Αναλυτικά η δήλωση Τσιόδρα στις 31/3/2020 ήταν η εξής: «Ειδικές κλινικές μελέτες που έχουν εξετάσει τη χρήση μάσκας σε άλλους αναπνευστικούς ιούς δεν έχουν αποδείξει πως μαζική χρήση μάσκας μειώνει τις λοιμώξεις και στις περισσότερες περιπτώσεις οι συμμετέχοντες δεν χρησιμοποιούσαν τις μάσκες σύμφωνα με τις οδηγίες». Σήμερα, ελάχιστοι θυμούνται ότι εκείνους τους πρώτους μήνες πηγαίναμε στα σούπερ μάρκετ χωρίς μάσκες…  Και τώρα απαιτείται… διπλή!
  • Αντίστοιχα, μεγάλη αίσθηση είχε προκαλέσει ο Σ. Τσιόδρας όταν στις 4 Μαΐου του 2020 δήλωνε ότι «στους θανάτους καταγράφουμε όσους πεθαίνουν από ή με Covid 19». Επειδή σε εκείνο το πρώτο δίμηνο της πανδημίας, ίσως λόγω και του πολύ αυστηρού λοκντάουν, ήταν πολύ μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων (σ.σ. σε σχέση με σήμερα που είναι όλα ανοιχτά), ο συνδυασμός των δηλώσεων Αρκουμανέα και Τσιόδρα είχε σοβαρή επίδραση στο πρώτο κύμα των λεγόμενων «ψεκασμένων», δηλαδή εκείνων που έλεγαν ότι «δεν υπάρχει ιός». Το επανέλαβε, όμως, και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Γ. Αυτιά πριν δέκα μόλις ημέρες: «Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι από τους θανάτους, οι οποίοι αναφέρονται, είναι θάνατοι ασθενών οι οποίοι πεθαίνουν ενδεχομένως από άλλες αιτίες, «με Covid», όχι «από Covid»….
  • Περί τα τέλη Μαρτίου του 2020 η κυβέρνηση «χόντρυνε» επικίνδυνα το παιχνίδι σε σχέση με την πειθαρχία των πολιτών απέναντι στα μέτρα κατά της διάδοσης του Covid 19. Πώς? Μα με τη βοήθεια των τηλεοπτικών καναλιών φυσικά: Με τη χρήση τηλεφακού δημιουργήθηκε η ψευδής εικόνα ότι στην παραλία της Θεσσαλονίκης υπήρχε «συνωστισμός» από ανθρώπους που είχαν βγει για περίπατο. Στην πραγματικότητα, ενώ οι πολίτες είχαν πολύ μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους (π.χ. δέκα μέτρα), ο τηλεφακός τις έκανε να φαίνονται μικρότερες των 1-2 μέτρων. Αποτέλεσμα ήταν να απαγορευθεί ο περίπατος στην παραλία της Θεσσαλονίκης και ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη να προχωρήσει στην αυταρχική, ακραία και φασιστικής αντίληψης δήλωση ότι «η τηλεόραση μεγέθυνε ελάχιστες μειοψηφίες στις παραλίες και τα άλση. Καλά έκανε η τηλεόραση γιατί η πειθαρχία πρέπει να είναι απόλυτη».
  • Μέσα Απριλίου του 2020 στα social media στήνεται «γλέντι» με τα Σκόιλ Ελικίκου, δηλαδή τα προγράμματα κατάρτισης που θα γίνονταν σε επιστήμονες προκειμένου αυτοί να λάβουν επίδομα 600 ευρώ. Μόνο η προχειρότητα των ΚΕΚ που θα αναλάμβαναν την μπίζνα ήταν τέτοια που στα σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα υπήρχαν «μαργαριτάρια» όπως Σκόλι Ελικίκου, Μετζή του Νεουκτή κ.α. Μετά την κατακραυγή ο τότε υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αποσύρει το πρόγραμμα, το οποίο επρόκειτο να κοστίσει 85 εκατ. ευρώ και το οποίο ωστόσο σηματοδότησε την αρχή ενός ξέφρενου πάρτυ απευθείας αναθέσεων 6,5 δισ. ευρώ για covid και μη…
  • «Απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00’, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή και περισσότερα άτομα με την απειλή επιβολής κυρώσεων». Η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να μην επιτραπεί στους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, προκαλεί θύελλα αντιδράσεων ακριβώς επειδή το περιεχόμενό της ήταν χουντικής αντίληψης. Και επειδή είχε προηγηθεί το καλοκαίρι του 2020 το άνοιγμα του τουρισμού (σ.σ. που επέφερε σημαντική αύξηση κρουσμάτων το φθινόπωρο), ήταν προφανές ότι η απόφαση είχε πολιτικό χαρακτήρα και δεν είχε να κάνει με την προστασία από τον Covid 19. Το ΚΚΕ και μεμονωμένοι διαδηλωτές που τόλμησαν να κατέβουν στο δρόμο, δέχτηκαν βίαιη επίθεση από ΜΑΤ με χημικά και αύρες.  

  • «Αυτό που μας έχει απογοητεύσει είναι ότι δεν μπορεί το εμβόλιο να χτίσει το τείχος της ανοσίας και να σταματήσει τη μετάδοση» δήλωσε μόλις πριν από λίγες ημέρες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Με τη δήλωσή της αυτή, στην πραγματικότητα γκρέμισε την καμπάνια για τον εμβολιασμό που είχε ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2021 «Επιχείρηση Ελευθερία – Χτίζοντας το επιθυμητό τείχος ανοσίας». Η κυβέρνηση έκανε ένα μεγάλο λάθος με τον εμβολιασμό που κόστισε εκατοντάδες ζωές: πέρασε στους πολίτες το μήνυμα ότι το εμβόλιο τους κάνει «άτρωτους». Και όταν άρχισαν -κυρίως ηλικιωμένοι- εμβολιασμένοι να πεθαίνουν από τον ιό, το υπουργείο υγείας εξαφάνισε σχετικά στοιχεία που δημοσίευαν κάποιες Υγειονομικές Περιφέρειες. Έτσι, δεν ενημερώθηκαν ποτέ οι ηλικιωμένοι για το γεγονός προκειμένου να προσέχουν ακόμη και αν είχαν κάνει το εμβόλιο.

*Εάν ήταν κάτι όμως που κόστισε χιλιάδες ζωές, ήταν η μη ενίσχυση του ΕΣΥ. Και η κορυφαία στιγμή πολιτικής αλητείας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν όταν με κυνισμό δήλωνε από το βήμα της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου του 2021 ότι είναι το ίδιο αν ένας ασθενής είναι διασωληνωμένος εντός ΜΕΘ ή εκτός ΜΕΘ, και ότι δεν έχει κάποια μελέτη στα χέρια του που να δείχνει κάτι άλλο. Λίγες ημέρες αργότερα, ήρθε στο φως η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα που έδειχνε ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ αυξάνει κατά 87% τη θνητότητα, ενώ ο Λύτρας επισήμανε ότι η μελέτη αυτή είχε καταρτιστεί από τον Μάιο και ότι είχαν ενημερωθεί για αυτή όλοι οι αρμόδιοι.   

*Για το τέλος αφήσαμε δύο πολύ μικρά «ειδησάκια» από τις 20 και 23 Μαρτίου του 2020, όταν σε Κατερίνη και Καλλιθέα, αντίστοιχα, ξήλωναν τα παγκάκια από τις πλατείες για να μην κάθεται ο κόσμος και κολλάει Covid 19. Σήμερα με 80 νεκρούς την ημέρα λειτουργούν ακόμη και τα club με όρθιους…

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*