Ποιοι βάζουν «βόμβες» στην Ευρώπη: Ο Πολωνός πρωθυπουργός ζήτησε να κλείσει ο αγωγός Nord Stream 1

Το 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη προέρχεται από τη Ρωσία μέσω των αγωγών της κρατικής εταιρείας Gazprom. Ο αγωγός Nord Stream 1 είναι ένας από αυτούς και μεταφέρει το ρωσικό αέριο μέσω της Βαλτικής απευθείας στη Γερμανία. Η γερμανική εταιρεία Ε.ΟΝ. που συμμετέχει στην κοινοπραξία με τη Gazprom, ανακοίνωσε ότι αρνείται να τον κλείσει στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Το πολύ ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι αυτός που ζήτησε να κλείσει ο Nord Stream 1 είναι ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. Αν ενήργησε από μόνος του ή αν έβαλε την πρόταση στο τραπέζι για λογαριασμό… «τρίτων» (κρατών) κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά.

Η πρότασή του μπορεί να είχε στόχο την «αναβάθμιση» των αγωγών που περνάνε από τα εδάφη της Ουκρανίας. Ωστόσο, εν μέσω πολεμικών επιχειρήσεων και συγκρούσεων, το αίτημά του θα μπορούσε να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, την οποία πληρώνουν ήδη πολύ ακριβά εκατομμύρια επιχειρήσεις και νοικοκυριά με τις τιμές να έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί.

Ο Nord Stream 2 που «πάγωσε» την περασμένη εβδομάδα λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δεν είχε ξεκινήσει ακόμη την μεταφορά φυσικού αερίου. Περνά κι αυτός από την Βαλτική και θα διπλασίαζε την ποσότητα αερίου στα 110 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο από 55 δισ. που μεταφέρει ο Nord Stream 1.  

O Nord Stream είναι μία κοινοπραξία της ρωσικής Gazprom, των γερμανικών Wintershall DEA και PEG Infrastruktur E.ON, της ολλανδικής Gasunie και της γαλλικής Engie. Η E.ON, που συμμετέχει με 15,5% σε αυτή, ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι «εντελώς διαφορετικό» από τον αγωγό Nord Stream 2, καθώς πρόκειται για «αδειοδοτημένο και πλήρως λειτουργικό αγωγό εισαγωγής φυσικού αερίου».

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*