Προσφυγή κατά διαφήμισης της E-food αποκαλύπτει την πίεση που δέχονται οι ντελιβεράδες

Πριν από μερικές εβδομάδες προβαλλόταν διαφημιστικό της E-food το οποίο έλεγε: «efood market, super market σε 15 λεπτά». Είναι τέτοια η ένταση της «μάχης» που δίνουν τα σούπερ μάρκετ προκειμένου να μην χάσουν μερίδιο αγοράς από τις πλατφόρμες ντελίβερι όπως αυτή της E-food, που τα My Market αποφάσισαν να προσφύγουν στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ) για να εξεταστεί αν είναι αληθής ή όχι ο ισχυρισμός περί παράδοσης σε 15 λεπτά.

Το ΣΕΕ είναι ένας φορέας που έχουν συστήσει διαφημιστικές εταιρείες και διαφημιζόμενοι προκειμένου να επιλύονται οι όποιες διαφορές σχετίζονται με διαφημιστικά μηνύματα μεταξύ ανταγωνιστών. Στην πραγματικότητα έχουν φτιάξει ένα δικό τους «ρινγκ» για να μην φτάνουν τα θέματα σε άλλους φορείς, όπως η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, και πέφτουν πρόστιμα για τις παραπλανητικές διαφημίσεις. Το ΣΕΕ υποδεικνύει να αποσυρθεί ή να τροποποιηθεί μία διαφήμιση εάν είναι παραπλανητική και σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλει πρόστιμα.   

Το ΣΕΕ ζήτησε από την E-food να προσκομίσει στοιχεία, που να αποτυπώνουν το χρόνο στον οποίο έχουν παραδοθεί οι παραγγελίες κατά το τελευταίο 4μηνο. Σύμφωνα με αυτά, εντός 15 λεπτών είχε παραδοθεί το 42% των παραγγελιών, ενώ το 90% αυτών έχει παραδοθεί στα 30 λεπτά.

Έτσι, η αρμόδια επιτροπή του ΣΕΕ έκρινε ομόφωνα ότι «η διατύπωση «σε 15 λεπτά» υπόσχεται με τρόπο απόλυτο, κατηγορηματικό, χωρίς καμία επιφύλαξη ή προϋπόθεση, ότι η παράδοση θα γίνει συγκεκριμένα σε 15 λεπτά, γεγονός το οποίο μάλιστα επιβεβαιώνεται εμφατικά στο ένα από τα δύο τηλεοπτικά, με την εμφάνιση του ρολογιού που δείχνει να έχουν περάσει ακριβώς 15 λεπτά από την ώρα της παραγγελίας. Η ξεκάθαρη αυτή υπόσχεση δημιουργεί την ανάλογη προσδοκία στους καταναλωτές, η οποία όμως (προσδοκία) θα επαληθευτεί μόνο σε ποσοστό περίπου 40% των παραγγελιών, ενώ το ποσοστό αυτό δεν γίνεται επαρκές ούτε στα 20 λεπτά, ακόμη κι αν θεωρηθεί ότι οι καταναλωτές έχουν την ανοχή μίας εύλογης καθυστέρησης λίγων λεπτών. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε ότι ο υπό κρίση διαφημιστικός ισχυρισμός «efood market, super market σε 15 λεπτά», δεν τεκμηριώθηκε επαρκώς, είναι υπερβολικός, μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένες εντυπώσεις». Η «ετυμηγορία» ήταν να τροποποιηθεί η διαφήμιση της E-food.

Το μεγάλο θέμα που αναδεικνύεται από αυτή την υπόθεση δεν είναι φυσικά το αν ήταν παραπλανητική η διαφήμιση αλλά το πόσο πιέστηκαν οι ντελιβεράδες για να παραδώσουν το 42% των παραγγελιών σε 15 λεπτά, όπως «υποσχόταν» το μάρκετινγκ. Και αν αυτά τα τόσο «σφιχτά» χρονικά πλαίσια αυξάνουν τις πιθανότητες ατυχήματος.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι υπάρχει και άλλη πλατφόρμα που υπόσχεται «παράδοση σε 15 λεπτά»: λέγεται Pop Market και επί του παρόντος λειτουργεί σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως Πετράλωνα, Κουκάκι, Γκάζι κ.α.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*