Ο ανιψιός του Πρωθυπουργού, οι παρακολουθήσεις και το παρακράτος του Μαξίμου

Την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019 έλαβαν χώρα οι εθνικές εκλογές τις οποίες κέρδισε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και με τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε Πρωθυπουργός της χώρας.

Δεν πρόλαβαν να περάσουν 24 ώρες από την ανάδειξη του Κ. Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα 81 στο άρθρο 5 του οποίου αναφερόταν:

«Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία συστάθηκε με το άρθρο 1 του ν.δ. 2421/1953 και μετονομάστηκε και οργανώθηκε με το ν. 1645/1986 και το ν. 3649/2008 (Α’ 39) μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού, στον Πρωθυπουργό».

Το πρώτο πράγμα που έκανε λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός ήταν να θέσει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υπό τον άμεσο έλεγχό του.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολλά ζητήματα, ανάμεσα σε αυτά και η επιλογή συστημάτων παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών αλλά ενδεχομένως και ατόμων που θα τεθούν υπό παρακολούθηση, (συν)αποφασίζονται και τελούν εν γνώσει του πρωθυπουργικού γραφείου.

Διευθυντής στο Πρωθυπουργικό Γραφείο είναι ο ανιψιός του Πρωθυπουργού, ο Γρηγόρης Δημητριάδης.

Σήμερα ο Γρ. Δημητριάδης έστειλε εξώδικα και απειλεί με μηνύσεις και αγωγές την Εφημερίδα των Συντακτών και το Reporters United επειδή δημοσίευσαν έρευνα που έδειχνε ότι εταιρείες συμφερόντων του συνδέονταν με επιχειρήσεις που εμπορεύονταν το παράνομο λογισμικό Predator, με το οποίο παρακολουθούνταν επί μήνες ο δημοσιογράφος Θ. Κουκάκης (και ενδεχομένως και άλλοι πολίτες).  

Απειλεί, λοιπόν, με μηνύσεις και αγωγές ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου που έχει υπό τον πλήρη έλεγχό του την ΕΥΠ, η οποία –ως είθισται- κάνει παρακολουθήσεις για λόγους –υποτίθεται- «εθνικής ασφάλειας» .

 Έχει δε αποδειχθεί ότι ο δημοσιογράφος Κουκάκης τελούσε υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ με άλλο σύστημα, πριν το Predator, και ενώ εκείνη την περίοδο έκανε ρεπορτάζ για τις «αμαρτίες» των Ελλήνων τραπεζιτών.

Ωστόσο, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, που έχει υπό την πλήρη εποπτεία την ΕΥΠ, δεν φαίνεται να απείλησε με μηνύσεις και αγωγές τη Zougla του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου όταν έγραφε τον Απρίλιο του 2020 για «τη σύνθεση μίας καθόλα νέας και ιδιαίτερης δομής η οποία δημιουργήθηκε στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κατόπιν προσωπικής πρωτοβουλίας του Νο 2 του Μαξίμου και ανιψιού του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη….. Η Υπηρεσία αυτή, γνωστή και ως “Ομάδα Κρούσης”, είναι μία μονάδα που αποτελείται από αστυνομικούς με “ειδικά προσόντα”. Είναι μποξέρ, τζουντόκα, γνώστες του καράτε κ.λπ. Όλοι αυτοί λειτουργούν υπό τις διαταγές συγκεκριμένου αστυνομικού, έμπειρου σε θέματα “νυχτερινών διαδρομών”, ο οποίος στο παρελθόν είχε απασχολήσει τη δημοσιογραφική έρευνα, είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα και είχε περάσει από Πειθαρχικό. Η υπόθεση αυτή έγινε γνωστή από το επεισόδιο στους… Αμπελοκήπους. Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το συμβάν σε κάποιο μελλοντικό δημοσίευμα… Οι γνώστες της ιδιαίτερης εσωτερικής αρχιτεκτονικής της ΕΥΠ σημειώνουν πως ο αρχηγός της ομάδας κρούσης συντονίζει αφενός ανεπίσημους και υπόγειους χρηματοδότες, αλλά και εκτελεί καθήκοντα «διακομιστή» εν είδει «ταμία». Οι «επιχορηγήσεις», κατά τις ίδιες πηγές, κατευθύνονται επίσης στα ιδιαίτερα ταμεία της ελίτ της εξουσίας. Τα πρόσωπα που ανέλαβαν τη χρηματοδότηση αυτού του Δικτύου ελέγχονται από το διαχρονικό και πολύ «Βαθύ Κράτος» της συντηρητικής παράταξης. Τα «κονδύλια» προέρχονται από δραστηριότητες στους επικερδείς τομείς των καυσίμων και των λαθραίων τσιγάρων».  

Άγνωστο επίσης παραμένει εάν ο Γρ. Δημητριάδης έχει κινηθεί νομικά για όσα είχε αναφέρει ο Στ. Χίος σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με τις σχέσεις που φέρεται να είχε με τον εκτελεσθέντα άνθρωπο της νύχτας «Καπέ» Καπετανάκη.

Με άλλα λόγια, πιο πολύ φαίνεται να ενόχλησε τον Γρ. Δημητριάδη, η ιστορία με το Predator και τις παρακολουθήσεις, παρά οι αναφορές που συνδέουν ευθέως τον ίδιο και το… Μέγαρο Μαξίμου με το παρακράτος και τον υπόκοσμο.

www.freedomofpress.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*