Πόσες τελικά είναι οι ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα (και πόσες ακόμα θα «φυτρώσουν»)

Φωτογραφία: Έφη Φωτάκη

Τα τελευταία χρόνια όταν ξεσπούν πυρκαγιές στη χώρα αρκετοί πολίτες αναφωνούν «α, τα καίνε για να βάλουν ανεμογεννήτριες».

Όποιος επισκεφτεί τους θερινούς μήνες περιοχές που έχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δυστοπικό τοπίο, ιδίως αν βρεθεί πολύ κοντά τους και διαπιστώσει το ύψος τους αλλά και το απόκοσμο βουητό που προκαλεί η λειτουργία τους . Θα διαπιστώσει επίσης ότι σε κάποιες από αυτές τις περιοχές -ή όμορες- είχαν ξεσπάσει μεγάλες πυρκαγιές τα προηγούμενα χρόνια.

Μέσα ενημέρωσης που κάνουν λόγο για σενάρια επιστημονικής φαντασίας για τη σχέση πυρκαγιών – ανεμογεννητριών, αποφεύγουν να αναφερθούν σε παλαιότερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (2011), με εισηγήτρια τότε τη σημερινή πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, η οποία επέτρεπε την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε αναδασωτέες περιοχές, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση.  

Παράλληλα, οικολογικές οργανώσεις και κάτοικοι σε μέρη όπου εγκαταστάθηκαν ή πρόκειται να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα αντιδρούν, καθώς θεωρούν ότι είναι μικρό το όφελος και μεγάλη η καταστροφή για το περιβάλλον.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πόσες ανεμογεννήτριες έχουν «φυτρώσει» στη χώρα αλλά και τι αναμένεται να συμβεί τα επόμενα χρόνια.

Το 2023, λοιπόν, οι ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσουν τις 3.000 από 2.810 που είναι σήμερα.  

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Εταιρεία Αιολικής Ενέργειας για το πρώτο εξάμηνο του 2022:

-Η αιολική ισχύς στην χώρα έφθασε τα 4.534 MW

-Στις 26/7/2022 το 9,2% του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα προήλθε από αιολική ενέργεια

-Στο α’ εξάμηνο του έτους συνδέθηκαν στο δίκτυο 28 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 83,1 MW  

-Κατά το τέλος του Ιουνίου 2022 ήταν υπό κατασκευή πάνω από 650 MW νέων αιολικών πάρκων, η πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο εντός των επόμενων 12 μηνών

-Από το 1987 έως σήμερα έχουν εγκατασταθεί και παραμένουν «όρθιες» συνολικά 2.810 ανεμογεννήτριες. Με αυτές που θα συνδεθούν στο δίκτυο εντός των επόμενων 12 μηνών, το 2023 ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει τις 3.000!

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς είναι:

-η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 703 MW (15,5%)

-ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 482 MW (10,6%)

-η ENEL Green Power με 368 MW (8,1%)

-η Iberdrola Rokas με 304 MW (6,7%) και

-η Total Eren με 250 MW (5,5%)

Σε ότι αφορά τους κατασκευαστές,  η Vestas έχει προμηθεύσει το 44,8% της συνολικής αποδιδόμενης αιολικής ισχύος στην Ελλάδα. Ακολουθούν η Enercon με 25,4%, η Siemens Gamesa με 18,2%.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια προβλέπει την τοποθέτηση άλλων 5.000 ανεμογεννητριών. Δηλαδή να φτάσουν συνολικά περί τις 8.000 από 3.000 που θα είναι το 2023.

Αυτή τη στιγμή, η Στερεά Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη δυναμικότητα σε MW (σ.σ. μαζί και τις περισσότερες ανεμογεννήτριες), που αντιστοιχεί περίπου στο 41% ως προς το σύνολο της χώρας.

www.freedomofpress.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*