
Ο νόμος 3904 του 2010, βάσει του οποίου δόθηκε ανασταλτικός χαρακτήρας στην έφεση του Λιγνάδη, έδινε τη δυνατότητα να αποφασίσει διαφορετικά το δικαστήριο εάν έκρινε ότι εκείνος είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων.
Να θυμίσουμε ότι στις 26 Φεβρουαρίου του 2021, η ανακρίτρια είχε κρίνει να προφυλακιστεί ο Λιγνάδης «για λόγους πρόληψης τέλεσης νέων αδικημάτων».
Επίσης, πριν λίγες ημέρες στο δικαστήριο, ο εισαγγελέας τόνισε στην αγόρευσή του την ενδεχόμενη τέλεση νέων αδικημάτων από τον Λιγνάδη.
Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της Έφεσης πάρθηκε με βάση το νόμο του 2010, που ναι μεν δίνει τη σχετική δυνατότητα, αλλά που προβλέπει επίσης να μην δοθεί ανασταλτικός χαρακτήρας στην έφεση εάν κριθεί ότι ο κατηγορούμενος είναι πιθανό να διαπράξει νέο αδίκημα.
Αναλυτικά, πρόκειται για το νόμο 3904/2010, το άρθρο 27 του οποίου τροποποιούσε το άρθρο 497 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας «περί ανασταλτικής δύναμης της Έφεσης».
Σε αυτό το νόμο ρητά αναφέρεται ότι: «Αν η επιβληθείσα ποινή φυλάκισης είναι μεγαλύτερη των τριών ετών, η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει αλλιώς».
Η ποινή για τον Λιγνάδη ήταν 12 έτη οπότε το δικαστήριο μπορούσε να κρίνει αλλιώς.
Διότι στο ίδιο άρθρο του νόμου αναφέρεται ότι δεν χορηγείται ανασταλτικό αποτέλεσμα εάν «κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό, όπως προκύπτει από προηγούμενες καταδίκες του για αξιόποινες πράξεις ή από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα».
Το δικαστήριο, λοιπόν, για τον ίδιο άνθρωπο που καταδίκασε λίγες ώρες νωρίτερα ως βιαστή δύο ανήλικων, έκρινε –έχοντας αντίθετη γνώμη από ανακρίτρια και εισαγγελέα- ότι ο Λιγνάδης δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων και έδωσε τελικά ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση.
Η απόφαση του δικαστηρίου να αφήσει εκτός φυλακής τον Λιγνάδη προκάλεσε κύματα οργής στην κοινωνία. Ωστόσο, μεγάλη μερίδα του τύπου έσπευσε να δικαιολογήσει το γεγονός αναφέροντας ότι βάσει νόμου ήταν προβλεπόμενη η αποφυλάκιση, χωρίς όμως να επισημανθεί ότι ο νόμος αυτός έδινε και άλλη επιλογή.
www.freedomofpress.gr
Κάντε το πρώτο σχόλιο