
Μόλις προχθές ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωνε ότι την Τετάρτη (δηλαδή σήμερα) θα επιτεθεί η Ρωσία στη χώρα του. «Μας είπαν ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η μέρα της επίθεσης. Εμείς θα την μετατρέψουμε σε μέρα ενότητας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του, καλώντας τους Ουκρανούς να υψώσουν την ουκρανική σημαία.
Εκείνη τη μέρα ήταν τόσες πολλές οι δηλώσεις και οι ενημερώσεις κρατών προς πολίτες τους να φύγουν άμεσα από την Ουκρανία, που θα έλεγε κανείς ότι πράγματι είναι θέμα ωρών να ξεκινήσουν οι εχθροπραξίες.
Αυτό ήταν το κλίμα μέχρι χθες νωρίς το πρωί, καθώς ήρθαν στο φως της δημοσιότητας βίντεο που έδειχναν ρωσικά στρατεύματα να αποχωρούν από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Ακολούθησε δε η συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σόλτς στη Μόσχα. «Δεν θέλει πόλεμο η Ρωσία» είπε ο Πούτιν και κάλεσε τη Δύση να εγγυηθεί ότι δεν θα ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Δεν παρέλειψε όμως και να επισημάνει ότι «στο Ντονμπάς γίνεται γενοκτονία».
Κι ενώ ένας μέσος αναγνώστης πιστεύει με αυτά που διαβάζει ότι φαίνεται να υπάρχει διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης, εμφανίστηκε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είπε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί η απομάκρυνση ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία και δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αποφασιστικά σε μία ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία παραμένει πολύ πιθανή».
Είναι πολλοί οι δημοσιογράφοι ανά τον κόσμο που επισήμαναν ότι «δεν έχουμε ξαναδεί να ανακοινώνει ημερομηνία έναρξης των εχθροπραξιών η χώρα που αμύνεται», αναφερόμενοι στον ουκρανό πρόεδρο που είπε ότι του… είπαν “Τετάρτη 16/2 θα επιτεθεί η Ρωσία”.
Η τελευταία υποστήριξε ότι τα στρατεύματα ήταν στα σύνορα με την Ουκρανία για άσκηση η οποία έληξε και για αυτό απομακρύνονται… Και η Δύση, πλέον, να αμφισβητεί την απομάκρυνση και να θεωρεί πιθανή την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Υπάρχει ένα ιδιότυπο “blame game”, όπου η Δύση επιχειρεί να παρουσιάσει τη Ρωσία ως τον «κακό» στην ιστορία και μία Ρωσία που προσπαθεί απέναντι σε αυτή την επικοινωνιακή πίεση Ευρώπης – ΗΠΑ να φανεί «χαλαρή» σε σχέση με τα λεγόμενά τους, αφήνοντάς τους να “αδειάζονται” όπως έγινε με την… “επίθεση Τετάρτη 16/2”. Εκτός, τι να πούμε, εάν τελικά αυτή γίνει… σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση, απέναντι στον πόλεμο της «προπαγάνδας» και των εντυπώσεων πρέπει να είναι όλοι πολύ επιφυλακτικοί, γιατί όπως γράψαμε πριν λίγες μέρες, υπάρχει και πόλεμος για τα media ανάμεσα σε Ρωσία και Γερμανία.
Κάντε το πρώτο σχόλιο