«Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας απέτυχαν» λέει τώρα η διχασμένη Ευρώπη και ρίχνει το βάρος στον εξοπλισμό της Ουκρανίας

Αλλαγή ρότας ως προς το Ουκρανικό φαίνεται να επιλέγουν οι χώρες μέλη της Ε.Ε. μετά την χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

Οι «σύμμαχοι» της Ουκρανίας στην Ευρώπη βλέποντας ότι, μετά από έξι εβδομάδες πολέμου, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στο διπλωματικό πεδίο, επιλέγουν τώρα να εστιάσουν στον εξοπλισμό του Κιέβου, αποφασίζοντας χθες επιπλέον δαπάνη 500 εκατ. ευρώ προκειμένου να αγοράσουν όπλα για την Ουκρανία.

H υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπάερμποκ –προερχόμενη από το παραδοσιακά ειρηνιστικό Κόμμα των Πρασίνων- ζήτησε την αποστολή “περισσότερου στρατιωτικού εξοπλισμού, πάνω απ’  όλα βαρέων όπλων”, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για δικαιολογίες».

«Η αλλαγή έρχεται εν μέρει καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη αποδέχονται ότι οι κυρώσεις ελάχιστα έχουν περιορίσει την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις και πολλές χώρες συνεχίζουν να αρνούνται πιο σκληρές ενέργειες  φοβούμενες ότι θα πλήξουν και τις δικές τους οικονομίες» ανέφερε σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Με απλά λόγια, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας με κυνισμό παραδέχεται ότι προτιμά να στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, παρά να τεθεί σε κίνδυνο η οικονομία της χώρας της με ένα ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας.

Πολλά από τα μέτρα που εισήγαγε η Ε.Ε., όπως οι περιορισμοί στις εξαγωγές τεχνολογίας, έχουν σχεδιαστεί για να επηρεάσουν τη ρωσική οικονομία σε πιο μακροχρόνιο ορίζοντα.

Όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, η Ε.Ε. έχει λίγα εργαλεία πια στη διάθεσή της εκτός από την επιβολή κυρώσεων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας, πεδίο στο οποίο τα κράτη μέλη παραμένουν διχασμένα.

Χαρακτηριστική και η δήλωση του Τζόζεπ Μπορέλ, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο είπε «κανονικά, οι πόλεμοι κερδήθηκαν και χάθηκαν στα πεδία των μαχών».

Η Ουκρανία προετοιμάζεται για μια εντεινόμενη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να ανασυντάσσονται επί του παρόντος για να στοχεύσουν την περιοχή του Ντονμπάς.

 «Τώρα στεκόμαστε βασικά μπροστά σε αυτή την εξίσωση για να αποφασίσουμε τι είναι πιο σημαντικό: κυρώσεις ή όπλα», είπε ο Ζαν Άσελμπορν, υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου. «Το συμπέρασμά μου -και αν μου το είχες πει πριν από δύο μήνες, θα έλεγα είσαι τρελός- είναι πλέον  όπλα».

Η νέα εστίαση στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς καθοδηγείται από την αναγνώριση ότι η Ευρώπη μάλλον έχει πιάσει τα όρια του τι μπορεί να συμφωνήσει όσον αφορά τις πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία.

Για παράδειγμα, η Ε.Ε. απαγόρευσε τον ρωσικό άνθρακα την περασμένη εβδομάδα, αλλά η τελική συμφωνία ήρθε μόνο αφού οι χώρες συμφώνησαν να επιτρέψουν μια περίοδο τεσσάρων μηνών για την έναρξη του εμπάργκο.

Η Ε.Ε. αρχίζει να διερευνά τρόπους για να περιορίσει τα έσοδα της Ρωσίας από τις πωλήσεις πετρελαίου, εκτός από την πλήρη απαγόρευση.

Αυτά περιλαμβάνουν δασμούς ή λογαριασμό μεσεγγύησης για να παγώσει τα επιπλέον κέρδη που αποκομίζει η Μόσχα από τις αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Αλλά ακόμη και τέτοιοι συμβιβασμοί θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν, με την Ουγγαρία να επιμένει ότι οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τους ηγέτες της Ε.Ε. σε μια σύνοδο κορυφής.

www.freedomofpress.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*